Ağustos 2012 E-Bülteni
Değerli Meslekdaşlarım,
Ağustos ayı e-bültenimiz ile sizlere tekrar ulaşmaktan dolayı çok memnun olduğumu ifade etmek isterim. Temmuz ve ağustos ayları ülkemizde genellikle tatil ayları olarak planlandığı için mesleki gelişmeler ve toplantıların daha az olduğu bir dönem oluyor. Yönetim Kurulumuz Temmuz ayında Istanbul’da toplanarak 26-29.09.2013 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirmeyi planladığımız 4. ÜTD Kongresi ile ilgili çalışmalara start verdi. Önümüzdeki aylarda konu ile ilgili somut bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bu arada yoğun çalışma düzeninizin dışına çıkarak gönlünüzce bir tatil geçirebildiğinizi ümid ediyorum.
Bu ayki makalelerimizin seçimini ve tercümesini yönetim kurulu üyemiz Prof. Dr. Murat Sönmezer üstlendi. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
Birinci makalemizin başlığı: ”Rekurren abortuslarda anormal embriyonik karyotip en sık sebeptir.”
Çalışmada anormal karyotip nedeni ile oluşan reküren düşüklerin prevelansı daha önce bildirilmemiş olduğu vurgulanmaktadır. Bunun en önemli nedeni embriyonik karyotiplendirmenin düşük sonrası konvensiyonel değerlendirmeler içerişinde yer almamasıdır. Bu çalışmada “anormal embriyonik karyotip” reküren gebelik kayıplarının en sık nedeni olarak belirlenirken, hiçbir şekilde nedeni belirlenemeyen rekürren gebelik kayıp oranı sadece %24.5 olarak saptanmıştır.
İkinci Makalemizin başlığı: “İnsan spermatozoasında DNA hasarını saptamak için geliştirilen özel sentetik oligopeptid geliştirilmesi”
Makalede sperm DNA içeriğini saptamaya yönelik teknikler olmakla birlikte bu tekniklerin birçoğunda analiz edilen spermin yapısı bozulmakta ve fertilizasyon için kullanılamamakta olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada spesifik DNA bölgelerine bağlanan peptid yapıda bir molekül ile özellikle canlı hücrelerde DNA hasarının varlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kullanılan proteinin tek sarmallı DNA’ya ve hasarlı DNA’ya yüksek afinite gösterdiği saptanmıştır.
Üçüncü makalemizin başlığı: ”Yardımcı üreme tekniklerinde oosit eldesinde folikül yıkamanın kullanımı: sistematik derleme ve metaanalizi”.
Bu çalışmada yardımcı üreme tekniklerinde foliküler yıkama elde edilen oosit sayısını artırır arttırmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla 20 yıl süreyle 6 randomize çalışmaya katılan 518 hastanın sistematik derlemesi ve meta analizi yapılmış ve sonuçta foliküler yıkama ‘normal yanıt veren hastalarda’ YÜT sonuçlarını iyileştirmediği bulunmuştur.
Makalelerin tercümesini keyif ile okuyacağınızı ümid ediyorum. Orijinal makaleleri herzaman olduğu gibi yine çevirilerin ekinde bulabilirsiniz.
Yaklaşan Ramazan Bayramınızı da en içten dileklerimle kutlar, ülkemiz için birlik, beraberlik ve barış getirmesini dilerim. Bayramda aileniz ve sevdikleriniz ile mutluluk ve sağlıklı günler geçirmesini diler, saygılarımı sunarım.
Prof. Dr. Erol TAVMERGEN
Üreme Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı